SVM Stichting Scholen voor Mauritanië

Geschiedenis project

school


begin2constructie

 

Het schoolproject is opgezet door een Nederlandse visserijbioloog die in Nouadhibou werkzaam was (en nog is).
Hij adviseert de Mauritaanse overheid over het duurzaam gebruik van de bestaande visbestanden.
Voor de grote buitenlandse trawlers moeten goede regels worden opgesteld om te voorkomen dat ze de zee leegvissen
.

Deze visserijbioloog raakte toevallig betrokken bij een lagere school in een van de arme buitenwijken van Nouadhibou.
De school was door een Mauritaanse vriend van hem opgezet, en die kon wel wat hulp gebruiken.
Het idee ontstond om vanuit Nederland overtollig schoolmateriaal naar Mauritanië te sturen, daarbij gebruik makend van de vissersboten die vanuit IJmuiden naar Mauritanië varen.
Het idee bleek in Nederland aan te slaan, en het project kreeg al snel steun van lagere scholen in de IJmond.
De bedoeling achter het project was om niet alleen Mauritaanse kinderen te helpen met beter onderwijs, maar ook om Nederlandse kinderen te laten zien hoe goed zij het hebben in vergelijking met hun leeftijdsgenoten in andere delen van de wereld.

Het project geeft actief voorlichting op Nederlandse lagere scholen, met de bedoeling om Nederlandse kinderen te laten zien dat kinderen in Mauritanië precies zo zijn als zij zelf, ook al hebben ze een andere cultuur en religie, en natuurlijk veel minder welvaart.

De eerste school startte in 2010 met 70 leerlingen in een gehuurd gebouw. In 2012 was het aantal leerlingen opgelopen tot 200 en verhuisde de school naar een gebouw dat we zelf hadden neergezet op een aangekocht terrein.

In 2016 werd een tweede school geopend in Tarhil, een arme buitenwijk van de stad waar vooral zwarte kinderen wonen. Voor deze school werd weer een bestaand gebouw gehuurd. Intussen was het totale aantal leerlingen op beide scholen opgelopen tot 500.

Omdat het gebouw in Tarhil eigenlijk niet geschikt was als school, en bovendien de huur veel te hoog was, werd besloten om ook voor deze school een eigen gebouw neer te zetten. De benodigde grond werd in 2019 aangekocht, maar de verder bouwplannen moesten worden stil gelegd door de corona epidemie die ook Mauritanië trof. Pas eind 2021 kon eindelijk begonnen worden met de constructie van het gebouw.

• home
• doelstelling
• over mauritanië
• lager onderwijs in mauritanië
• achtergrond project
• activiteiten
• contact